.

.

neděle 1. listopadu 2015

Monako

V druhém díle o trpasličích státech Evropy se podíváme do druhého nejmenšího státu Evropy, do Monaka. Tento stát tvoří jediné město a najdeme ho na francouzské riviéře, nedaleko od italských hranic.

Když se řekne Monako, co se vám vybaví? Někomu závody Formule 1, jinému luxus a dalšímu třeba kasina. No, začněme třeba těmi kasiny. V městské části Monte Carlo jsou ta nejznámější a z toho nejstaršího je již dokonce muzeum. Podobně jako v Las Vegas, kdo by odolal si nevsadit a tak jsem se taky odhodlal zariskovat, vidina toho, že bych mohl být milionářem byla tak lákavá. Zvolil jsem si nakonec ruletu a sázku 5 Euro. Zásadní rozdíl mezi kasiny v televizi a těmi v Monaku je, že zde nenajdete velký stůl, u něho krupiéra a další spoluhráče. Místo toho tu jsou nějaké divné krabice, světe div se, a v nich je ruleta. Sázky zde děláte jako na počítači, vše je elektronické. A tak jsem začal hrát. První kolo mi vzalo část vsazených peněz, ale naštěstí jsem nevsadil vše na jediného koně a měl jsem široké portfolio. I tak jsem se sázením dostal až k 0,5 Euru na kontě. Pak přišel konečně zvrat. Dařilo se. No, a protože píšu tento článek, je jasné, že milionář ze mě není a spokojil jsem se s tím, že jsem získal zpět 4,5 Eura.

Tolik tedy k hazardu. Byla by škoda prosedět celý den zavřený v kasinu. Ve starém městě můžeme navštívit knížecí palác nebo známé oceánografické muzeum, kde jsou velké nádrže, ve kterých plave například i žralok. Krmení probíhá každou celou hodinu, pokud je dostatek jídla :D. Nesmím ale zapomenout na procházku po přístavu nebo po městě. Kolem vás se objeví jachty za desítky milionů a nejinak je tomu na silnicích, kde potkat nablýskaný sporťák není žádný problém. 

Podobně jako v San Marinu, i Monako je známé jako cíl sběratelů známek a mincí. Je tu jediný rozdíl, Monako je menší a tak je vše „vzácnější“ a chybí tu automat na rozměnění. Opět není problém se domluvit zde anglicky nebo i rusky. Pro bohaté Rusy je nejen Monako rájem, kde skupují, co se dá (ano, Karlovy Vary v tom nejsou samy). Reality jsou zde však velmi drahé, není problém zde zaplatit v Eurech tolik, jako za obdobnou věc v Praze v korunách. 

Návštěvu Monaka vřele doporučuji. Je to malinký státeček a to z něj dělá něco víc. Však podívejte se na fotky a třeba vás přesvědčí o návštěvě tohoto města lépe než moje povídání.

Jak často se vám podaří vyfotit celý stát?
První monacké casino ve čtvrti Monte Carlo.
Veřejné prostranství v Monaku je takové jiné, hezčí než u nás. Čím to jen je? Že by palmami?
Knížecí palác. Jen najít draka a půl knížectví je vaše.
Přestěhovat se do Monaka, to by bylo. Tak až postavím tunel nebo odkloním nějaké finance, třeba to vyjde.
Mezi obyvateli Monaka nejsou jen lidé, ale také řada ohromných mořských živočichů v místním oceánografickém muzeu.
Pomník známým závodům Formule 1.
Pohled na přístav


 Peťa


Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)