.

.

neděle 31. ledna 2016

Maroko


Dnes se podíváme do severní Afriky, do Maroka. Toto království, které je 6x větší a 3x lidnatější než Česká republika, leží na SZ Afriky u břehů Atlantského oceánu a Středozemního moře. Hlavním městem je Rabat, ačkoliv mnohem známější je Casablanca. Společně se teď podíváme do tohoto arabského státu, který je přívětivý ke všem turistům.

 Začneme v největším městě Casablance. Toto krásné město se nachází přímo na břehu Atlantiku a žije v něm téměř 3,5 milionu obyvatel. Největší dominantou města je mešita Hassana II, která je sedmá největší na městě a pojme až 25 000 věřících. Kromě toho je město důležitým přístavem a pyšní se také historickým centrem, které se v těchto končinách označuje jako medina.

 Hlavní město Rabat je neméně krásné, opět přístavní město a jako první z dále zmíněných se pyšní titulem historické královské město. Ve středu se nachází královský palác a další vládní budovy. Nechybí ani menší historické centrum. My se ale nyní přesuneme od pobřeží do vnitrozemí Maroka.

 Na východ od Rabatu se rozprostírá město Fes. Zatímco hlavní město i Casablanca působí na cizince moderní dojmem, tak pokud hledáme to orientální kouzlo, najdeme ho právě zde. Do historického centra se dostanete přes původní brány. A zde začíná ten pravý arabský život. Kamkoliv se hnete, jsou zde krámky se suvenýry a dalšími věcmi. Tu vás někdo zve koupit si koberec, jinde zas koženou kabelku, kousek dál kovové svítilny jaké znáte z čajoven, vedle vám prodají stříbrný servis na čaj nebo keramiku. A co je nejlepší? Nejsou tu pevné ceny, musíte smlouvat! A že se to vyplatí. Zde je několik zásad – tak nejprve, nemusíte se bát, že by obchodník někdy tratil, nikdy vám neprodá věc pod cenou, takže se nebojte. Zadruhé, neříkejte cenu jen o málo nižší, klidně jděte i lehce pod polovinu. Nebojte se, když se obchodník vzteká, patří to k tomu. Nedávejte najevo, že se vám věc moc líbí, obchodník toho využije, naopak říkejte, že by byla lepší jiná barva, je tam šmouha, atd. Pokud se vám cena stále nelíbí, dejte se na odchod, obchodníci se za vámi velmi často rozběhnou. A zkusit můžete i to, že jste z Československa (ano, stále je to známý pojem), i to pomáhá. Celé město je tedy vlastně takové velké tržiště a jsou tu vidět i nejrůznější zajímavosti jako je například hlavička kozy nebo jehněte.

 Dalším nádherným místem je Meknes, opět královské město. Bohužel jeho sláva je už tak trochu zašlá, přesto i zde je nádherně. Hlavním lákadlem ale není město samotné, ale spíše nedaleké archeologické vykopávky Volubilis z dob starého Říma. Pevně věřím, že Maroko je opravdu stabilní stát a že místní památky nestihne stejný osud jako ty v Sýrii.

 Poslední zastávkou v Maroku bude úchvatné město Marrakech v podhůří pohoří Atlas. Cesta sem je ale velmi úmorná, jedete pouští a velkým horkem. Nakonec ani v samotném městě není nic neobvyklého, když na teploměru uvidíte teploty nad 45 °C. Jistou zajímavostí jsou místní zahrady, které ve vyprahlém okolí vypadají jako přízrak. Podobně jako ve Fesu i zde je centrum tvořeno jedním obrovským tržištěm.

 Co k Maroku dodat? Dalo by se zde navštívit mnoho dalších krásných míst. Zatím není nutné se bát sem cestovat, v zemi je bezpečno, lidé jsou srdeční a rádi vám pomohou. Problémem však může být se občas dorozumět, hodně lidí neumí anglicky, ale francouzsky, protože Maroko byla právě francouzská kolonie a dodnes jsou mezi oběma zeměmi dobré vztahy. Každopádně dovolenou v Maroku mohu jen doporučit!

Casablanca a moderní střed města
Vchod do starého města
Největší dominantou Casablancy je mešita Hasana II.
Vnitřek mešity je nádherně zdobený
Brána do města Fes
Kožešnictví ve městě Fes
A zde již hotové výrobky - kabelky, tašky, opasky,...
  Vdomě s koberci
Ulice ve Fesu jsou jedno velké tržiště
Že to není zajímavá a povedená fotka... ale je, vidíte ty hlavičky
Zde se ještě vyrábí vše ručně
Starověké město Volubilis
Zahrady Jardin Majorelle ve městě Marakesh
Hlavní mešita ve městě Marakesh
Vodní dýmky jsou typické nejen pro Maroko
I zde je obrovský trh

Peťa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Náš školní časopis Cajk vychází každý měsíc a přináší vám
události ze školy, zajímavosti ze světa filmu, módy a knih a
provede vás i po světě. Věříme, že si každý přijde na své
a tak vám za celý redakční tým přejeme příjemné čtení :)

Redakční tým:

Debbie

Betty

Soňák

Aneta

Ája

Tomáš

Peťa

Viki


A naše šéfredaktorky: Míša a Kristýna

Jestliže vás baví psát a chtěli byste se k nám přidat,
kontaktujte nás na email: Casopiscajk@gmail.com
Přispívat můžete do našich stálých rubrik nebo založit
svou vlastní :)